MİHRAB İlmi Araştırma ve Düşünce Toplantısı’nın beşincisi bu yıl Ankara’da gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yıllarda “İKAD” ismiyle düzenlenen program, bu yıl isim değişikliğine giderek “MİHRAB” ismiyle ilim adamlarını buluşturdu.

Yurtiçinden 300’den fazla âlimin katıldığı program Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Semerkand Vakfının maddi desteğiyle programın açılış konuşmasını Semerkand Vakfı Genel Başkanı Yakup Alarçin yaptı. Sözlerine isim değişikliğiyle ilgili açıklık getirerek başlayan Alarçin, “Mihrab, Hazreti Resulü Kibriya Efendimiz’in (s.a.v) irşad vazifesini temsil eder.  Mihrabın anlamı sizleri tarif ediyor. Zahiren her biriniz ‘Mukteda bih’, yani kendisine uyulacak kimseler olarak burada bulunmaktasınız. Elhamdülillah bizler zahiri icazetnamelerimizi hocalarımızdan aldık. İnşallah ilmimizle amel ederek manevi kemale erişebilirsek ‘mihraba’ geçme hakkına sahip olacağız.  Bu manada hem zahiri hem batini olarak kendini geliştirmek, Resulullah Aleyhissalatu vesselam ümmetine faydalı olmaya çalışmak gerekir. İlim icazetle bitmiyor. ‘Beşikten mezara ilim’ düsturuyla hayatın içinde bir yandan ümmete hizmet ederken bir yandan da ilmi araştırmalar da bulunmak önemli bir vazifemizdir. Bu buluşma hocalarımızın ilmi araştırmalar konusundaki gayretlerinin bir sonucudur.” Dedi.

MİHRAB İlmi Araştırma ve Düşünce Toplantısı kapsamında iki gün boyunca Fıkıh, Akaid, Mantık, Tefsir, Arap Dili ve Belagatı gibi farklı ilim alanlarında bildiriler sunuldu. Sekiz oturumda toplam 21 bildirinin sunulduğu program M.Raşid Serdar ve Ali Sözer’in gerçekleştirdiği sonuç oturumuyla tamamlandı.

“MİHRAB” İlmi Araştırma ve Düşünce Toplantısı’nın oturum konuları aşağıdaki gibidir;

Birinci Gün

Birinci Oturum; Ensar Aslan’ın “Alaeddin Esved’in Hayatı ve Eserleri” konulu tebliği,

Birinci Oturum; Beşir Halebi’nin “el-Megasıdü’ş – Şer’iyye” konulu tebliği,

Birinci Oturum; Musa Sarı’nın “İbn Abidin’de Geçen (Ganimet Bil) Diye Zikredilen Bazı Meseleler” konulu tebliği,